Call nowLocation

ÇOK KÜLTÜRLÜ EĞİTİM

 

Yapılan araştırmalar, eğitimde, çok kültürün çok büyük etkisi olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, farklı kültürleri içinde barındıran toplumlar, bireylerin gelişimine destek olabilmek ve onlara çoklu bakış açıları kazandırabilmeleri adına çok kültürlü eğitim uygulamalarına gereksinim duymaktadırlar.

Bireyin gelişiminde, kültür içerisinde kazanılmış olan deneyimler önemli oranda etkilidir. Bu durumda bireyin düşünmeyi öğrenme yollarını, kendi kültüründe ve toplumunda bulduğunu, bilişsel işlevlerin gelişiminde dil ve sosyal çevrenin, bireylerin diğer insanlarla etkileşimlerinde önemli bir rol oynadığını göz önünde bulundurmak gerekir.

Benlik saygısının gelişimi, çok kültürlü ortamda yetişen çocuklar için yüksek oranda önem taşımaktadır. Kendi bireysel benliğini kazanan bireyler, içinde var oldukları toplumun değerleri ile uyum içinde var olur ve bu değerlere saygı duyarlar. Çocukların kendilerine olan güvenlerinin azalmaması, kendi kültürel değerlerini kaybetme korkusu yaşamadan, toplumdan uzaklaşıp içlerine kapanmamaları için sağlıklı bir kültürel benliğin yerleşmesi önem taşımaktadır.

Çocuklar çevrelerini fark etmeye başladıkları zaman öğrenmeye başlarlar. Bu doğrultuda bir çocuğun eğitimi okul öncesi dönemde başlar. Okul öncesi eğitim çocuğun gelecekteki düşünce ve karakter yapısının temelini oluşturur. Okul öncesi çocuklar üzerinde çok kültürlülüğün etkisi İncelendiğinde okul öncesi çocuklarından çok kültürlü eğitim alanların, almayanlara göre daha az ön yargılı tutum gösterdikleri sonucuna ulaşılmıştır.

Çok kültürlü eğitimin amaçlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Akademik başarıyı artırmak
Bireylerde ön yargılara ilişkin eleştirel düşünebilmeyi sağlamak
Bireyleri kendine güvenen bir kimlik ile yapılandırmak.
Farklı gruplar arasında iletişimi geliştirmek
Bireylerin farklılıkları olan başka bireylerle rahat, empatik bir etkileşim kurmalarını sağlamak
Bireylerin kendi değer ve tutumlarını açıklamasına fırsat vererek, saygı ve hoşgörüyü artırmak
Bireylerin, benlik ve özgüvenlerini geliştirerek bireylerin kendisiyle barışık olmasını sağlamak
Çok kültürlü bir ortamda uyum içinde yaşamayı öğretmek
Kültürel okuryazarlık becerisini geliştirmek
Okulda eleştirel düşünce ortamını sağlamak
Toplumsal kimliğe eğilimli olurlar ve toplum menfaatlerine değer verirler.
Karşılıklı saygıya önem verirler.
Daha zeki fikirler geliştirirler.
Vazgeçme eğilimi, saldırgan eğilimden daha baskın görülür.
Açık fikirli olmak ve ön yargıdan kaçınmak.