Call nowLocation

OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE PSİKOLOG VE PSİKOLOJİK DANIŞMANIN ÖNEMİ

Okul öncesi dönemde çocukların bilişsel, psiko motor, sosyal-duygusal, zihin ve dil gelişimleri, onların gelişimlerini büyük ölçüde tamamladıkları bir dönemdir.

Akran ilişkilerindeki problem durumları ya da sağlıklı akran ilişkileri çocuğun ileriki yaşamında sosyal ilişkilerinin temelini oluşturacaktır.

Çocuğun erken dönemdeki sosyal becerilerini sağlıklı bir şekilde öğrenmesi önemlidir; ilk olarak ailede başlayan bu eğitim, okul öncesi eğitim kurumlarında profesyonel ve alanında uzman psikologların psikolojik danışmanların rehberliğinde devam eder.

Çocuk için okul toplumla ilişkinin sağlandığı ilk sosyal alandır. Çocuğun gelişim dönemlerinin takibinde psikologlar ve psikolojik danışmanlar önemli rol oynar.  Okul ve ailenin iş birliği yaparak bu sorumluluğu paylaşmasında psikologlar hem aileye hem öğretmene rehberlik eder ve bu süreçte okul ve aile arasında köprü oluşturur.

Çocuğun sosyalleşmek için attığı ilk adımda yaşadığı problemler aileyi biraz korkutabilir, kaygılandırabilir bu süreçte psikolog ve psikolojik danışmanlar aile ile yaptıkları görüşmelerle ailenin kaygılarının üstesinden gelmek için yardımcı olur.

Çocuğun bilişsel gelişiminde okul öncesi dönem çok önemlidir. İlkokula başlamadan önce çocukların gelişimsel süreçlerinin ayrı ayrı takibi ve gerekli notların alınması önemli görevlerden biridir. “Çocukların gelişimsel süreçleri kendi yaş grubu için uygun mu?”, “Sınıf içinde özel eğitime ya da öğretmeninden birebir desteğe ihtiyaç duyan bir çocuk var mı?” sorularının cevaplarının belirlenmesi herhangi bir destek gerektiğinde hızlı aksiyon alabilmeyi sağlar. Bilişsel gelişimle ilgili problemlerin ilk olarak gözlemlenme ve tanılama sürecinde öğretmene ve aileye yol gösterici rolünde olan psikolog ve psikolojik danışmanlar aileyi doğru yönlendirir. Bu sayede çocuğun ilkokul öncesinde erken tanıyla bilişsel gelişimi desteklenerek ilkokula hazır bulunuşluğu artmış olur.

Çocuğun psikolojik sağlığında psikolog ve psikolojik danışmanların iş birliğiyle ve yönlendirmesiyle öz güven problemleri, psikolojik sağlamlık, sosyal ve duygusal gelişim kaygı gibi birçok problemle baş etme sürecinde çocuk ve aile bilinçlendirilir. Çocuğun ileriki yaşamı için akademik başarısı, sosyal duygusal gelişimi, akran iletişimi gibi pek çok konuda psikolog ve psikolojik danışmanın önemli rolü vardır.

DUYGU ÖZDEMİR DURGUN
Uzman Psikolojik Danışman